MAGAZIN

Meditacija – več kot sproščanje

Marsikdo misli, da je meditacija neskončno sedenje brez smisla. Po nekaj poskusih je tudi avtorici uspelo in telo se je sprostilo. Poskusite tudi vi …

KAJ JE MEDITACIJA

Meditacija – moja izkušnja

Veliko ljudi najde tisoč in pet razlogov, zakaj ne bi nekaj časa posvetili samo sebi. Meditacija je dolgočasno in neproduktivno sedenje, s čimer pa se ne bi strinjali vsi, ki jo redno prakticiramo.

Svojih prvih poskusov meditiranja se spominjam kot veliko neposrečenih poskusov sedenja na miru, z zravnanim, bolečim hrbtom in mravljinci v nogah. Bilo je mučno sedeti v tišini z zaprtimi očmi in čakati, da bo konec. Vendar mi je bilo jasno eno. Bila sem tako napeta in sesuta, da je bilo mirovanje praktično nemogoče. Takrat sem se odločila. V sebi bom našla mir!  Domislila sem se, da bom svoje telo umirila s hitrim, večkilometrskim tekom. Ko sem se izmučena sesedla in se postavila v naučeno pozo, sem doživela pravo malo zmago. Telo se je dejansko vdalo. Ni bilo čutiti napetosti. Edina težava so bile misli, ki so se vile kot jara kača in napolnile prav vsako špranjico mojih možganov. A to sem se odločila premagati. Ko sem prebrala nekaj deset knjig in poslušala nekaj seminarjev, sem nekje zasledila preprost in neskončno učinkovit nasvet. Glasil se je: “Ne poskušaj ugasniti misli, opazuj jih. Glej, od kod prihajajo, in dovoli, da tako kot so prišle, tudi gredo.” Ne more biti tako preprosto? Pa je. Po nekaj dneh vztrajanja je uspelo. Misli so se pričele urejati in kar je najpomembneje, spoznala sem svoje miselne vzorce. In ko nekaj spoznamo, vemo, kaj nas muči, in vemo, kako to spremeniti ali pa najdemo pomoč.

“Ne poskušaj ugasniti misli, opazuj jih. Glej, od kod prihajajo, in dovoli, da tako kot so prišle, tudi gredo.” 

Več kot sproščanje

Pozneje, ko sem nad tekom obupala, sem našla novo pot do sprostitve pred meditacijo – joga in pilates. Čudovite vaje so iz mišic iztiskale napetost in tkivo napolnile s kisikom, po katerem je telo kar hlastalo. Meditacija pa je vsak dan bolj postajala prijetna in mirnejša. Počasi sem vanjo začela vnašati kreativno vizualizacijo, notranja popotovanja in raziskovanje različnih realnosti. Neverjetno, kako se je svet tudi navzven pričel spreminjati. Kako mirnejše in polnejše je postalo življenje.

 

Avtorica prispevka: Lumina za Divine magic

Photo: BillionPhoto

About the author

Relative Posts