BEŽIGRAD, CENTER, ČRNUČE, DRAVLJE, GOLOVEC, JARŠE, MOSTE, POLJE, POSAVJE, ROŽNIK, RUDNIK, ŠENTVID, ŠIŠKA, ŠMARNA GORA, SOSTRO, TRNOVO, VIČ

Najlepši razgled na Ljubljansko barje

Najlepši razgled na Ljubljansko barje

 

Slike : Nejc Suhadolnik, Sebastien Blond

Ljubljansko barje ni ravzpita turistična destinacija, a to ne pomeni, da ni vredno obiska. Ravno nasprotno, ponudi lahko nešteto čudovitih prizorov: eden od teh je, ko ga s pogledom zaobjamemo izpred cerkve svete Ane na hribu z istim imenom.

Barje, območje, ki leži med Ljubljano, Vrhniko, Krimom in Škofljico, je Ljubljančanom dalo vzdevek, ki ga radi uporabljajo prebivalci preostalih koncev Slovenije. Vlažna ravnina s peščico osamelih vzpetin, kjer poplavne vode občasno še vedno zahtevajo nazaj zemljo, ki si jo je z izsuševanjem izboril človek, tudi ne zveni kot privlačna turistična destinacija. Resnica je povsem drugačna.

Ljubljansko barje je v resnici čudovit kraj, čeprav je v neposredni bližini mesta, kaže povsem drugačno, tiho in zeleno obličje in je s tem popolna destinacija za kolesarje in sprehajalce pa tudi za navdušene fotografe. Sploh takrat, ko se nad tlemi vlečejo meglice,  lahko z višje ležečih točk vidite (in posnamete) izjemne prizore.

Ena od takšnih vzpetin je sveta Ana, 484 metrov visok hrib nad vasema Jezero in Podpeč. Leži na južnem robu Barja in s tem omogoča širok pogled čez barjanske travnike, njive in gozdove. Tudi Ljubljana je pred vami kot na dlani, vidite Polhograjsko hribovje ter Kamniško-Savinjske Alpe na severu ter Krim na jugu, točke, ki jih je mogoče videti, pa so označene tudi na orientacijski tabli.

Na Sveto Ano vodijo poti iz Podpeči, Jezera in Preserja, po vseh boste do vrha potrebovali slabe pol ure. Prvi dve sta nekoliko bolj strmi gozdni poti, s parkirišča pri Preserju pa vodi položnejša makadamska cesta

Vir : https://siol.net/

About the author

Relative Posts