MAGAZIN

Požar v Fragmatu gasilo več kot 250 gasilcev

V podjetju Fragmat v kraju Podskrajnik pri Cerknici je izbruhnil obsežen požar, ki ga je gasilo več kot 250 gasilcev. Na Rakeku so evakuirali bencinsko črpalko, postavili so cestne blokade in omejili dostop. Lokalne prebivalce so pozvali, naj ne odpirajo oken in se zadržujejo v zaprtih prostorih. Poškodovan ni bil nihče, vsi vpleteni pa so odlično opravili svoje delo.

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so bili okoli 20.15 obveščeni o požaru v podjetju Fragmat v kraju Podskrajnik pri Cerknici. Gre za podjetje, ki izdeluje izolacijski material.

Kot je za STA povedal župan občine Cerknica Marko Rupar, je zagorel glavni stroj v proizvodnem obratu, požar pa se je nato razširil na skladišče.

Na kraj dogodka so bile napotene številne policijske patrulje in gasilci. “Policisti so zaradi varnosti zavarovali širše območje. Bližnjim prebivalcem svetujemo, da naj zapirajo okna in se ne zadržujejo zunaj. Prav tako naj občani ne hodijo v bližino prizorišča in naj zapustijo območje,” so zapisali na PU Ljubljana.

Z ognjem se je borilo več kot 250 gasilcev

Po podatkih naše novinarke na terenu so na Rakeku evakuirali tudi bencinsko črpalko, postavili cestne blokade in omejili dostop do kraja.

Kot je za 24ur.com povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, je v intervenciji sodelovalo več kot 250 gasilcev iz šestih gasilskih zvez in 26 društev. Tja so prihiteli vsi strokovnjaki, ki so sodelovali tudi pri požaru v Kemisu – predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in dva mobilna laboratorija.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da bo kraj dogodka jutri, takoj, ko bo varno, obiskala inšpekcija. “Na podlagi analiz obeh mobilnih laboratorijev se bodo odločili, kakšna navodila bodo dali okoliškim prebivalcem, npr. ali naj se vrtci zaprejo.” Tudi on jutri namerava obiskati prizorišče.

Šestan je po prihodu na kraj dogodka za oddajo 24UR ZVEČER povedal, da je pozitivno presenečen, saj je požarišče praktično omejeno, razen manjših žarišč. “Gasilci so uspeli zaščititi vse sosednje objekte, tudi v zraku ne čutim nič posebnega in upam, da bo tako tudi ostalo. Seveda bomo vse preučili še enkrat, na terenu sta dve mobilni enoti, ki bosta naredili meritve, da bomo lahko dali nadaljnja navodila za šole, vrtce in prebivalce, kar je zdaj najbolj pomembno,” je povedal in ocenil, da bo sanacija trajala še nekaj časa.

Oglas

Na terenu je tudi pet enot širšega pomena, ki so sprecializirane za nevarne snovi, dva laboratorija iz Arsa in Elme, zaradi potencialnih izpustov požarne vode v Cerknico oz. Cerkniško jezero pa tudi VGP Drava.

Pet delavcev se je zadnji čas rešilo

Kot je pojasnil župan Rupar, je bila težava v tem, da se požaru zaradi nevarnega plina ni dalo približati brez dihalnih aparatov. V nekem trenutku so bili v uporabi vsi dihalni aparati, kar jih premorejo gasilska društva, ki sodelujejo v intervenciji.

Poškodovan ni bil nihče, je pa bilo po njegovih besedah v času nastanka požara v obratu pet delavcev, ki so se pravočasno rešili in s seboj vzeli nekaj stvari, ki so bile še posebej kritične zaradi možnosti nastanka eksplozije.

Cerkniški župan je pri tem opozoril še na gost dim, ki se je valil s kraja požara. “Okoliške prebivalce smo preko lokalnega radija in Facebooka obveščali, naj se ne zadržujejo zunaj in naj zaprejo okna, ker se dim vali v smeri s Podskrajnika poti Rakitni, čeprav tam že izgublja koncentracijo.

Pohvale gasilcem za odlično opravljeno delo

Skupina, ki je bila imenovana po nesreči v Kemisu – sicer malo pozno, ampak nikoli ni prepozno –, je tudi tokrat odreagirala, čeprav je naš mandat potekel že po Kemisu. Izkušnje iz Kemisa, Ljutomera in Straže so dobrodošle in tukaj poteka stvar tako, kot mora potekati. Mislim, da je tu zadostno število ljudi, ki se bodo odločili, kaj in kako naprej,” je dejal Šestan.

Ocenil je, da je bila že prva reakcija gasilcev odlična, saj je bil požar v dveh urah omejen. “V zraku je malo prisotnega dima, kot vidite, lahko hodimo brez mask. Pohvalil bi celotno organizacijo, vodjo intervencije in vse ostale, ki sodelujejo v procesu. Prepričan sem, da bomo z ukrepi pravočasni in ne bo večjih posledic za zdravje in okolje.” 

Pouka v šolah Cerknica, Begunje in Rakek ne bo

Obrat se sicer nahaja v središču industrijske cone. Potrebe po evakuaciji lokalnega prebivalstva k sreči ni bilo.

Na vprašanje, ali se današnji požar da primerjati s tistim v Kemisu, je župan odgovoril: “Verjetno ne. Prvič, nimamo težav z odtokom strupenih snovi v vodo, vsaj zaenkrat kaže, da ne. Druga stvar je, da se točno ve, kakšne kemikalije so. Dejstvo pa je, da je ta dim strupen.”

http://www.24ur.com

About the author

Relative Posts