MAGAZIN

Kongres športne medicine prvič v Sloveniji

Kongres športne medicine prvič v Sloveniji

Ljubljana, 10. september 2019 Med 3. in 5. oktobrom 2019 se bo v Portorožu odvijal 11. Evropski kongres športne medicine (EFSMA), ki ga bo prvič gostila Slovenija. Glavni temi kongresa sta pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in kot terapija. Kongres je namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem športne medicine.

Organizatorji so pripravili vsebinsko multidisciplinaren kongres na katerem pričakujejo okoli 400 udeležencev iz 42 držav s celega sveta. V treh dneh bo 70 predavateljev, ki prihajajo iz 25 držav izvedlo 75 predavanj, izpeljanih pa bo še šest delavnic in trije tečaji.

Pričakujejo udeležbo specialistov in specializantov medicine dela, prometa in športa, pediatrije, družinske medicine, ortopedije, travmatologije in tudi zdravnike vseh drugih specialnosti, ki se srečujejo z mladimi športniki, ali želijo telesno vadbo uporabljati kot obliko »zdravila« za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni. Pričakujejo tudi fizioterapevte, kineziologe in trenerje, športne znanstvenike, mlade zdravnike in študente medicine in športa.

Na današnji novinarski konferenci je predsednica kongresa in organizacijskega odbora doc. dr. Petra Zupet povedala: “Kongres bo omogočil, da pridobimo najnovejša znanja s področja te prodorne multidisciplinarne stroke ohranjanja zdravja in zdravljenja kroničnih nenalezljivih bolezni takorekoč kar na domačem pragu. Vsebina letošnjega kongresa je osredotočena na dva temeljna stebra: pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in terapija, vsaj slednje je za slovensko širšo javnost, kjer je v porastu problematika premalo gibanja in s tem povezane zdravstvene težave, izrednega in ključnega pomena.”

Bogdan Grablovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije je povedal: “Veliko prizadevanj je bilo v preteklosti izkazanih za razvoj športne medicine v Sloveniji. Ta segment medicine je vedno imel podporo pri športni organizacijah in tako bo tudi v bodoče. Zelo me veseli, da bo kongres športne medicine prvikrat organiziran v Sloveniji in verjamem, da bo ta dogodek pomenil velik korak v razvoju stroke in pa čim širšem zavedanju o pomembnosti športne medicine pri profesionalnih športnikih, pri mladih, ki so na začetku svoje športne poti in tudi pri trenerjih.”

Doc. dr. Katja Ažman Juvan, sopredsednica znanstvenega odbora in predavateljica na kongresu pa dodala: “V znanstvenem odboru kongresa smo res veliko časa namenili oblikovanju kongresnega programa. Želeli smo, da je vsebina kongresa aktualna, a da hkrati postavlja nadaljne smernice razvoja športne medicine. Zdravniki športne medicine se na teh kongresih srečujemo že deset let in veseli nas, da bo naše enajsto srečanje v Sloveniji. To daje možnost in priložnost, da se tega kongresa udeleži kar se da veliko število slovenskih strokovnjakov s tega področja.”

Oglas

Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi sedanji in nekdanji športniki, Kaja Juvan, ena najbolj perspektivnih tenisačic na svetu, Jakov Fak, biatlonec, drugi na zadnjih olimpijskih igrah in Aljaž Pegan, eden najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev, ki so si bili enotni v tem, da je razvoj športne medicine pomemben. Stroka se namreč ukvarja z varovanjem zdravja, s promocijo in preprečevanjem poškodb mladih, profesinalnh in nekdanjih vrhunskih športnikov kot splošne populacije, ki se ukvarja s športnimi dejavnostmi. To je razlog, zakaj bi lahko v pravem odmerku vadba bila temeljna medicina, ki bi lahko izboljšala kakovost vsakdanjega življenja vseh.

Med številnimi predavatelji in voditelji delavnic, podrobnosti o njih najdete na spletni strani www.efsma2019.eu, izpostavljajo predavanje doc. dr. Norberta Bachla iz Avstrije o posamezniku prilagojeni (personalizirani) športni medicini, doc. dr. Xavier Bigard iz Francije bo predaval o pomenu in pomembnosti regeneracije v športu, ameriška predavateljica doc. dr. Joanna Harper bo predstavila trenutno zelo aktualno vprašanje udejstvovanja transgender in interseks športnikov, James Bilzon iz Velike Britanije pa bo imel predavanje o zmožnostih in pomenu športa za ljudi s fizičnimi omejitvami pri vadbi. Predavali pa bodo tudi italijanski strokovnjak doc. dr Vincenza Leracitana, strokovnjaki iz Velike Britanije: doc. dr. Yannis Pitsiladis, dr. Michael Turner in dr. Dane Vishubala in latvijska zdravnica doc. dr. Sandro Rozenstoko. Med slovenskimi predavatelji bosta tudi dr. Matej Tušek in doc. dr. Katja Ažman Juvan.

Častni pokrovitelj kongresa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

###############

Več informacij o kongresu, slovenski organizacijski o dbor in predsednica 11. kongresa športne medicine doc. dr. Petra Zupet (petra.zupet@i-ms.si, mobilni telefon 040 840 087).

Več o kongresu www.efsma2019.eu

Več o Evropski zvezi športne medicine http://efsma.eu/

Več informacij o dr. Petri Zupet https://www.i-ms.si/doctor/doc-dr-petra-zupet-dr-med/

About the author

Relative Posts