Dodatni stroški

Osnovno ceno pogreba zvišajo tudi venci in drugi cvetlični aranžmaji, kar lahko stane okoli 100 do 200 evrov, najem pevcev (štirje pevci za nastop s tremi žalostinkami računajo okoli 150 evrov), priprava poslovilnega govora in njegovo branje, kar znaša okoli 100 evrov, pa tudi objava osmrtnice, ki lahko stane od nekaj deset do 200 evrov.

Poglejmo, koliko bi znašal pogreb, ki bi ga organiziralo neko zasebno podjetje in je nekoliko višjega standarda. Neko podjetje iz Velenja bo poleg vsega osnovnega za okoli 800 evrov poskrbela tudi za dokumentacijo, organiziranje in vodenje pogreba, ureditev part in groba po pogrebu. V to ceno so všteti tudi prevozi in najem delavcev. Ponujajo še bolj razširjen aranžma, v katerem zagotovijo šest nosačev krste, ozvočenje in krsto višjega standarda. Če bi se odločili za to, bi plačali malo več kot 1100 evrov.

Žara in raztros

Žarni pogreb je ena najcenejših oblik pogreba, ki povprečno stane okoli 400 evrov (to je znova najosnovnejši paket). K tej ceni je, tako je razvidno s cenikov različnih pogrebnih podjetij, večinoma treba prišteti vsaj še od 150 do okoli 300 evrov za kremacijo.

Če pa govorimo o raztrosu, gre za obliko pokopa, ki se pri nas vse bolj uveljavlja in je tudi ena izmed  cenovno najugodnejših – osnovna cena znaša okoli 400 evrov. Pokojnikov pepel raztrosijo na za to predvidenem mestu v okviru pokopališč. Veliko ljudi si želi tudi raztros pepela na krajih, ki imajo zanje posebno emocionalno vrednost; v domačem okolju, parkih, v gorah ali na morju. Vse to omogoča zakon, vendar je za to treba pridobiti dovoljenje upravne enote kraja, kjer naj bi se tak obred izvedel.

Morski pogreb in diamant

Vse bolj priljubljen je tudi raztros pepela v morje. Pri nas je to mogoče izvesti samo na točki slovenskega morja, ki se imenuje morsko pokopališče. Leži blizu Debelega rtiča. Raztros pepela v morje omogočajo koprsko, izolsko in piransko komunalno podjetje. Pogrebni obred se začne na pomolu v Valdoltri, od koder nas ladjica odpelje do točke raztrosa. V vodo ne bomo smeli polagati cvetja ali svečk, omogočijo pa nam na gladino vreči potopni žarni venček. Takšen poslovilni obred stane okoli 800 evrov.

V tujini pa se bolj kot pri nas, najverjetneje zaradi cene, uveljavlja tudi način, ko pepel osebe, ki smo jo izgubili, transformirajo v spominski diamant, kar imenujejo diamantni pogreb. Drag kamen s pokojnikom za od tri do deset tisoč evrov ponuja švicarsko podjetje Algordanza s predstavništvom tudi v Sloveniji.