MAGAZIN

34-letni državljan BiH in 18-letni Srb ropala in spolno napadala spolne delavke

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo oborožene rope, ki sta jih v Ljubljani v stanovanjih izvajala državljana Bosne in Hercegovine in Srbije. Ropala sta ženske, ki so nudile spolne usluge proti plačilu. V enem primeru naj bi jih tudi spolno napadla in eno posilila. 34-letnik je bil v Sloveniji med letoma 2006 in 2017 11-krat pravnomočno obsojen.

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana preiskujejo več oboroženih ropov, ki sta jih v Ljubljani izvajala 34-letni državljan Bosne in Hercegovine in 18-letni državljan Srbije. Ropala sta ženske, ki so v stanovanjih nudile spolne usluge proti plačilu.

Osumljenca so v sredo izsledili v Piranu, kjer so jima odvzeli prostost. Danes so ju bodo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je po zaslišanju obema odredil pripor.

Vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Valter Zrinski je na novinarski konferenci pojasnil, da policija preiskuje skupno pet kaznivih dejanj ropov, v enem primeru pa tudi spolno nasilje in posilstvo.

“Osumljena sta kazniva dejanja izvajala nasilno, žrtvam grozila z orožjem, nasilje pa stopnjevala,” je uvodoma pojasnil Zrinski. “Žrtve sta poklicala prek objavljenih telefonskih številk na spletnih straneh,” je dodal.

Nad žrtvami sta se fizično in spolno izživljala.

Nad žrtvami sta se fizično in spolno izživljala.FOTO: Kanal A

“34-letni osumljenec je na začetku aprila v večernem času prek telefona vzpostavil kontakt z žrtvijo, s katero se je dogovoril za spolne storitve v stanovanju. Takoj po vstopu v stanovanje je žrtvi zagrozil s pištolo in zahteval, da se uleže na tla, kar je žrtev zaradi strahu za svoje življenje upoštevala. Osumljeni ji je nato poskušal zvezati roke, kar pa mu zaradi upiranja žrtve ni uspelo. Žrtev je pretepel, vseskozi grozil z orožjem in zahteval denar, katerega je zaradi strahu osumljencu tudi izročila. Oškodovanko so zaradi poškodb z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer so ji nudili zdravniško pomoč,” je še povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto SKP PU Ljubljana.

Oglas

Sredi junija sta osumljenca znova vzpostavila kontakt z dvema žrtvama, s katerima sta se prav tako dogovorila za srečanje. Spet sta grozila in zahtevala denar. Z vsoto se nista zadovoljila in sta zahtevala še več, pri tem pa grozila z nožem in se nad žrtvama fizično in spolno izživljala. 34-letnik je eno tudi posilil. “Oškodovanki so zaradi poškodb odpeljali v UKC Ljubljana, kjer so jima nudili zdravniško pomoč,” je pojasnil Zrinski.

Valter Zrinski

Valter ZrinskiFOTO: 24ur.com

Policisti preiskujejo še tri podobna kazniva dejanja, ki sta jih osumljenca izvedla maja in junija. Ta tri dejanja bodo dodali v kazensko ovadbo. “Imamo forenzične dokaze, pozitivne DNK-preiskave in zavarovane biološke sledi.” 

Ker so opazili zadržanost žrtev ob podaji prijav, verjamejo, da bi lahko bilo podobnih kaznivih dejanj še več. Vse žrtve zato pozivajo, da podajo prijavo po telefonski številki 113 ali anonimni številki 080 1200. “Proti žrtvam ne bo postopka, saj je prostitucija pri nas dekriminalizirana od leta 2003,” je razložil Zrinski.

Osumljenca stara znanca policije, 34-letnik pri nas že 11-krat obsojen

Osumljenca so izsledili na plaži v Piranu, danes pa sta bila privedena pred preiskovalnega sodnika, ki je po zaslišanju obema odredil pripor. “Ker je obstajal sum, da sta oborožena, prav tako pa sta dejanja izvajala izjemno nasilno, so prijetje izvedli kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov in policisti Specialne enote iz Generalne policijske uprave.”

“34-letnik je bil med letoma 2006 in 2017 v Sloveniji 11-krat pravnomočno obsojen za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja z elementi nasilja. 18-letnik v Sloveniji še ni bil obravnavan, je bil pa obravnavan v Srbiji,” je dejal Zrinski.

Za kaznivo dejanje ropa je predvidena zaporna kazen od enega do 10 let zapora, za posilstvo in spolno nasilje pa od tri do 15 let zapora.

Prikazna slika je simbolična!

http://www.24ur.com

 

About the author

Relative Posts