ŠIŠKA

Park Tivoli – pljuča Ljubljane

Park Tivoli, imenovan tudi pljuča Ljubljane, je zelena oaza sredi prestolnice. Leta 1813 ga je zasnoval francoski inženir J. Blanchard in se razteza na približno 5 km².

Park Tivoli – pljuča Ljubljane

Park Tivoli je razdeljen na tri drevorede, ki so ob straneh zasajeni s kostanji. Krasijo ga številni nasadi cvetlic, zelene klopce, kipi in fontane, ptičje hišice in vse, kar vabi številne obiskovalce, da se sprehodijo, posedijo, spočijejo in naužijejo svežega zraka v vseh letnih časih. Park Tivoli sega vse čez pobočje Rožnika, kjer so po sprehajalno-tekaški trim stezi postavljene naprave za vadbo na prostem.

 

Del parka je tudi znamenito Jakopičevo sprehajališče, ki ga je zasnoval in uredil Jože Plečnik in ga poimenoval po slovenskem impresionističnem slikarju Rihardu Jakopiču. Sprehajališče je pred leti polepšalo svojo podobo in postalo tudi razstavišče na prostem. Mimoidoči si z veseljem ogledajo razstave fotografij velikega formata.

 

Park Tivoli je od svoje osnovne zasnove svojo podobo tudi spreminjal, predvsem bogatil in zaljšal. Ob zahodnem delu so leta 1880 uredili ribnik, ob njem pa manjši botanični park z rastlinjakom, za katerega zdaj skrbi Botanični vrt Ljubljana. Na drugi strani ribnika pa je veliko otroško igrišče, ki je iz igrišča z nekaj preprostimi igrali, postavljenimi leta 1942, zraslo v pravi park zabavnih igrarij za otroke vseh starosti.

Oglas

 

V park Tivoli pa radi zahajajo tudi ljubitelji športa in rekreacije. Po načrtih Stanka Bloudka so leta 1929 zgradili letno kopališče Ilirija, po njem pa se imenuje športni park pod Cekinovim gradom, ker so postavili teniška in košarkaška igrišča ter kotalkališče in manjše otroško igrišče ter igrišče za mini golf. Leta 1965 je bila nato zgrajena še športna dvorana Tivoli, v kateri športni navdušenci spremljajo hokejske, košarkaške in druge prireditve, ljubiteljem glasbe pa večkrat letno ponujajo odmevne koncerte. V bližini je leta 1973 zgrajena pokrita dvorana Tivoli, v kateri so bazeni (25-metrski in nekaj manjših) ter fitnes in kegljišče.

V parku pa sta tudi dva baročna objekta, in sicer Cekinov grad, v katerem je Muzej novejše zgodovine Slovenije, katerega poslanstvo je evidentiranje, pridobivanje, hranjenje, raziskovanje in promoviranje gradiva slovenske novejše zgodovine, in pa grad Tivoli, v katerem domuje Mednarodni grafični likovni center, ki je specializiran muzej in producent grafične in sodobne umetnosti.

 

Povzela K.K.J. po Visit Ljubljana. Spletna stran Visit Ljubljana je v lasti Javnega zavoda Turizem Ljubljana

Foto: Nives Brelih Photography za Ljubljancan.info

About the author

Relative Posts