Dogodki, LJUBLJANA

Video posnetek policijske akcije

Po poročanju Siola je moški vstopil na avtobus pri Drami v Centru mesta in od voznika zahteval, da ga pelje do bencinske postaje na Barju. Voznik avtobusa naj bi pozornost policistov pritegnil tako, a je zapeljal skozi rdečo luč, policijo pa je poklical tudi edon od potnikov na avtobusu.  Moški pod vplivom drog? Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj.

Policisti so avtobus ustavili na Barjanski cesti pred uvozom na avtocesto in ugrabitelja z uporabo prisilnih sredstev, med drugim solzivca, ugrabitelja prijeli.  Ugrabitelj je medtem izgubil zavest, med postopkom oživljanja so posredovali tudi reševalci, a je moški na kraju umrl.

Po neuradnih, a zanesljivih virih časnika Dnevnik je bil moški pod vplivom drog. Kakšnih, naj bi pokazala toksikološka preiskava.

Skušal je zbežati

Policisti, ki jih je na nenavadno dogajanje z mahanjem in lučmi opozoril voznik avtobusa, so vozilo dohiteli in ustavili pri izvozu na avtocesto na Barju. Vozniku je uspelo odpreti vrata, ugrabitelj pa se ni odzival na zahteve policistov, da odloži orožje. Uspelo mu je stopiti z avtobusa, skušal je zbežati. “Po tem, ko se je obrnil in zamahnil proti policistu, sta policista uporabila plinski razpršilec, ga začasno onesposobila in ga uspela ukleniti na tleh, osumljenec se je pri tem upiral,” je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Ljubljana.

Nenadoma postal neodziven

Medtem so prispele druge policijske enote, osumljenec pa je, kot razlaga Belšak, začel “kazati znake zdravstvenih težav oziroma neodzivnosti”. Policisti so ga postavili v varen položaj, mu odstranili prisilna sredstva in ga začeli oživljati. “Ko je prišel rešilec, je bil osumljenec še živ, vendar je kasneje žal preminil,” dodaja Belšak, ki pa, kot pravi, še ne more komentirati neuradnih informacij, da je ugrabitelj umrl zaradi anafilaktičnega šoka povzročenega zaradi napačne uporabe prisilnih sredstev. “Za tovrstne povezave je močno preuranjeno,” opozarja Belšak. Odrejena je sodna obdukcija, ki pa še ni končana.

Oglas

Tako tudi še ni znano, ali je bil storilec pod vplivom prepovedanih substanc.  Številna nasilna kazniva dejanja 49-letni Kranjčan bil v preteklosti že večkrat kaznovan zaradi nasilja, dvakrat pa je bil po incidentih zaradi psihičnih težav prisilno hospitaliziran. Kranjčan je bil tako večkrat kaznovan zaradi poškodovanja tuje lastnine, nasilja v družini in s tem v zvezi protipravnega odvzema prostosti.  Dvakrat prisilno hospitaliziran, nazadnje konec marca letos Osumljenec je bil po podatkih policije dvakrat tudi prisilno hospitaliziran. Leta 2018 se je zabarikadiral v prostore uprave za javna plačila v Kranju. S sabo je imel nahrbtnik in grozil z eksplozivom. Ker je bil policijski pogajalec neuspešen, so posredovali specialci. Moškemu so nato nudili zdravniško pomoč, zaradi psihičnih težav pa tudi hospitalizirali. O tem smo poročali tukaj:  Bombna kriza v slovenskem mestu Ponovno so ga hospitalizirali pred nekaj tedni. Konec marca je namreč v enem od ljubljanskih blokov z gasilnim aparatom, ki ga je tudi aktiviral, razbijal okna in vrata. Posredovali so policisti PU Medvode, moški je potreboval zdravniško pomoč, nato pa so ga začasno hospitalizirali.

Voznik avtobusa utripal z lučmi in mahal skozi okno Kot so danes pojasnili na Policiji, je ugrabitelj na avtobus vstopil na Slovenski cesti na postaji Ajdovščina, groziti pa je, glede na prejete klice, začel pri Drami. Voznika je prisilil, da pelje po neustaljeni poti in da ne upošteva rdeče luči na semaforju. Voznik je ostal priseben in je z lučmi ter mahanjem opozoril policiste, ki so lahko hitro ukrepali.”Voznik je imel dogajanje pod kontrolo, tudi, ko je prevozil rdečo luč, je to naredil tako, da ni ogrozil drugih,” je danes dejal direktor LPP Peter Horvat.

Na avtobusu je bilo medtem sedem potnikov, ki so se umaknili v zadnji del avtobusa in klicali na pomoč. Ugrabitelj jim ni grozil neposredno, je pa posredno grozil, da bo vse pobil. Policija je malo pred 21. uro prejela tri klice na interventno številko 113, da nekdo na avtobusu grozi z izvijačem. Edina zahteva ugrabitelja je bila, da ga voznik pelje na določeno lokacijo, kaj je bil razlog, ni znano.

Incident že na avtobusu za Kranj Belšak je potrdil, da je policija pred ugrabitvijo prijela podobno prijavo. Moški je na medkrajevnem avtobusu med Ljubljano in Bledom plačal karto za Kranj, nato sedel in govoril po telefonu, po pričanju voznika pa naj bi omenjal specialce. Pri postaji Tivoli je izvlekel izvijač in nato bus zapustil. Je pa na avtobusu ostal njegov nahrbtnik. Pričanje enega od potnikov preberite tukaj. Vozniki imajo tudi SOS tipko, ki pa v tem primeru ni bila uporabljena, ker je osumljenec ves čas nadziral voznika, je še povedal Horvat.

http://www.zurnal24.si

About the author

Relative Posts