LJUBLJANA, Splošno

Policija opozarja na drzne tatvine iz stanovanjskih hiš

Na Policijski upravi Ljubljana že nekaj časa opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršijo prefinjeno in pretkano, ko oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Čeprav so policisti medije že večkrat obvestili o primerih tovrstnih dogodkov, opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni in pozorni na neznance, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve so po izkušnjah policistov predvsem starejši občani. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in pojasnili, da so serviserji, da prihajajo odkupit staro železo, da so iz elektro podjetja, da si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov idr. Na ta način jih izvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Oglas

To izkoristijo sostorilci kaznivih dejanj, ki v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in ukradejo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki so zamotili žrtev, pa se vljudno poslovijo in odidejo. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj dogodka tudi zapustijo.

Občanom ob takšnih primerih policisti svetujejo, naj imajo ljudi, ki so prišli do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj tudi zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi gredo samo za vogal.

Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz in morebitne posebne lastnosti oseb ter vozilo, s katerim so se neznanci pripeljali.

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, pa jim policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

https://www.rtvslo.si/

About the author

Relative Posts