Dogodki, LJUBLJANA

Minilo je eno leto od prve smrti covida-19

14. marca 2020 je v Sloveniji ugasnilo prvo življenje zaradi covida-19. Ob obletnici je v parku na ljubljanskih Žalah potekala žalna slovesnost, s katero se je Slovenija poklonila spominu vseh preminulih zaradi covida-19 in izrekla sožalje in sočutje njihovim svojcem.

V imenu države je imel žalni nagovor predsednik republike Borut Pahor, slovesnosti pa so se udeležili tudi predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, duhovnik evangeličanske cerkve Geza Filo in predstavnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

V znak žalovanja in življenja so v parku posadili vrbo žalujko, ki jo je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. 

 

Oglas

 

Leto dni po prvi smrtni žrtvi zaradi covida-19 je, kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev vseh preminulih, v trajen spomin danes posajena vrba. Preštevilni so se v tem neusmiljenem času poslovili v globoki in boleči osamljenosti, brez zadnjega, nežnega dotika in grenkih solz slovesa njihovih svojcev. Slovo brez pozdrava boli oba. Pri tistem, ki ostane, pusti globoko, nikoli zaceljeno rano. Ko zdaj, v imenu vseh naših ljudi, stojimo ob vrbi, ne najdemo pravih besed tolažbe za tisoče žalujočih, ki so v strašnem boju z brezvestnim virusom v minulem letu izgubili koga od najbližjih,” je uvodoma dejal Pahor. 

Poudaril je, da smo zdaj v žalosti in žalovanju skupaj, pa tudi z bolečino lažje živimo, če vemo, da nismo sami. V vsem tem posebnem času je bilo preveč pogrešanja in osamljenosti, da ne bi znali ceniti človeškega sočutja in solidarnosti. Strah in bolečino po njegovem premagujeta le upanje in vzajemnost. Ob vsej grenkobi tega hudega časa smo zato hkrati občudovali tudi najplemenitejše človeške vrline, je opomnil.

Svojce, ki se zaradi izrednih razmer od mnogih preminulih niso uspeli pomirjajoče posloviti, tolaži dejstvo, da je bilo z njihovimi bližnjimi ves čas tesnobe in bolečin predano zdravstveno in drugo poklicano osebje. “Vsem, ki so razdajali svoje znanje in svojo srčnost v borbi za življenje in človeško dostojanstvo, izrekamo neskončno hvaležnost,” je dejal.

 

 

 

https://www.24ur.com/

About the author

Relative Posts